top of page
עם מלל
7dc1fdc094f6cedbd504353fdf3c3fd1_מלל
שימוש בחומרים בקרב סטודנטים במרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון, 2012

תקציר

 

מחקר זה מציג ממצאים בנושא שימוש בחומרים בקרב סטודנטים במרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון. המחקר נערך בסיוע מימון הוצאות ובתמיכה של הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול והמרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון. מטרת המחקר היא לנטר את תופעת שימוש בחומרים (עישון סיגריות/ עישון נרגילה/ שתייה בעייתית של אלכוהול/ שימוש במריחואנה/ שימוש באקסטזי ושימוש בסמים אחרים) בקרב הסטודנטים לפי מאפיינים סוציו-דמוגראפיים שונים, וכן לעמוד על מאפייני משתמשי החומרים השונים בהקשרים שונים למשל מבחינת הלימודים, תפיסות הבריאות שלהם והתנהגויות סיכון והעזה שונות.    

 שאלון המחקר מתבסס על שני מקורות עיקריים: הראשון, הוא במחקרו של פרופ' ג'סור על התנהגויות סיכון ורווחה של סטודנטים בקולג' של אוניברסיטת קולוראדו, ארה"ב (CU 2003- Personal and Social Development Questionnaire). המקור השני הוא משאלון ה- Health Behavior of School-aged Children - HBSC הישראלי (הראל, מולכו וטילינגר, 2003).

 

 אוכלוסיית המחקר הינה סטודנטים לתואר ראשון הלומדים במרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון. המדגם כלל 1,574 סטודנטים, 1,010 נשים ו- 564 גברים, ממוצע גיל המדגם עומד על 27, (SD=6.64). אחוז ההיענות לשאלון עמד על כ- 93.5%. אחוז הכיסוי של המדגם הוא 36.3% מאוכלוסיית הסטודנטים במחלקות. השאלונים הועברו בכל כיתות הלימוד של שלוש פקולטות כמפורט: הפקולטה למדעי הבריאות (במחלקות: מנהל מערכות בריאות, פיזיותרפיה, תזונה והפרעות תקשורת), הפקולטה למדעי הטבע (מדעי המחשב והמתמטיקה, ביולוגיה מולקולארית וכימיה ביולוגית ופיזיקה יישומית ורפואית), והפקולטה למדעי החברה (במחלקות כלכלה ומנהל עסקים, מדעי ההתנהגות והרב-תחומי).

 

 מאפיינים סוציו-דמוגרפיים- יותר ממחצית (כ- 55%) הסטודנטים באריאל הם מתחת לגיל 26. 6% מהסטודנטים הם בגיל 41 ומעלה. רוב הסטודנטים (כ- 71%) גרים במגוריהם הקבועים מחוץ לאריאל, כ- 11% גרים באריאל וכ- 17% נוספים, גרים באזורים אחרים ביהודה ושומרון. כ- 16% מהסטודנטים גרים במעונות הסטודנטים וכ- 37% גרים עם ההורים. רוב הסטודנטים (כ- 68%) הם רווקים, וכ- 30% נשואים. לכ- 21% מהסטודנטים יש ילדים. כ- 39% מהסטודנטים הם ממוצא מזרחי, כ- 32% ממוצא אשכנזי, כ- 15% מרוסיה/ ברית המועצות, כ- 2.5% מאתיופיה, ו- 3.3% ערבים ישראלים. כרבע מהסטודנטים מדווחים על הכנסה משפחתית חודשית של פחות מ- 7,000 ₪ לחודש, וכ- 28% מדווחים על הכנסה משפחתית חודשית של למעלה מ- 13,000 ₪ לחודש. יותר מ- 60% מהסטודנטים מממנים את לימודים בכוחות עצמם. כ- 82% מהסטודנטים עובדים באחוזי משרה שונים. כמחצית ממדגם הסטודנטים דיווחו כי הלכו לבית כנסת או קיבלו שירותי דת שונים בחודש האחרון.

 

 ממצאים עיקריים:

 

עישון סיגריות

 

56.5% מהסטודנטים דיווחו על התנסות בעישון סיגריות, עם שכיחות גבוהה יותר בקרב גברים (65.1%) מאשר בקרב נשים (52.1%). שליש מהסטודנטים המעשנים בקביעות (33.0%) דיווחו על תשוקה לעישון בשכיחות גבוהה יותר בקרב גברים (40.1%) מאשר בקרב נשים (28.3%). כשליש מהסטודנטים המעשנים בקביעות (31.4%) דיווחו על כך שהם לעולם אינם הולכים לשום מקום ללא הסיגריה שלהם בשכיחות גבוהה יותר בקרב גברים (35.3%) מאשר בקרב נשים (28.7%). כמחצית המעשנים הקבועים (49.1%) מעוניינים בהפסקת עישון סיגריות. כמעט כמחצית מהסטודנטים (47.8%) דיווחו על כך שישנם סטודנטים שניסו להשפיע עליהם להפסיק/ להפחית עישון, ואילו 14.3% דיווחו כי ישנם סטודנטים שעודדו אותם לעשן יותר ממה שהם מעשנים כיום.

 

עישון נרגילה

 

 63.9% מהסטודנטים דיווחו על התנסות בעישון נרגילה, עם שכיחות גבוהה יותר בקרב הגברים (74.7%) מאשר בקרב הנשים (58.3%). 7.5% מהמדגם מדווח על שימוש קבוע בנרגילה, עם שכיחות גבוהה יותר בקרב גברים (13.4%) מאשר בקרב נשים (4.0%).

 

שתיית אלכוהול

 

 כשלושה רבעים של המדגם (77.1%) דיווחו על התנסות בשתיית אלכוהול בשכיחות גבוהה יותר בקרב גברים (83.9%) מאשר בקרב נשים (73.6%). שימוש קבוע זה באלכוהול דווח על ידי 14.0% מהמדגם, בשכיחות גבוהה יותר בקרב גברים (21.4%) מאשר בקרב נשים (9.2%). יותר מרבע מהמדגם (27.7%) דיווחו על שתיית אביסה, וכרבע מהסטודנטים דיווחו על השתכרות במהלך החודש האחרון (24.3%). סטודנטים מדווחים על בעיות חברתיות שונות המקושרות בשתיית אלכוהול בעייתית: כ- 20% דווחו על כך שעשו משהו שהתחרטו עליו מאוחר יותר בעקבות השתייה שלהם, ו- 13.5% מהסטודנטים דיווחו על כך שהיו להם בעיות עם חברים או עם מישהו שהם יוצאים עימו בגלל שתיית אלכוהול. 9.7% דיווחו שהיו להם בעיות במרכז הלימודי או עם עבודות הלימודים בגלל אלכוהול, ו- 9% דיווחו על כך שקיימו יחסי מין מבלי להשתמש באמצעי הגנה בעקבות השתייה.

 

שימוש בסמים

 

כרבע מהסטודנטים דיווחו על התנסות בשימוש במריחואנה/ חשיש עם שכיחות גבוהה יותר בקרב גברים (30.9%) מאשר בקרב נשים (22.1%). שליש מבין המתנסים במריחואנה (33.3%), מדווחים על שימוש בחודש האחרון יותר מפעם אחת עם שכיחות גבוהה יותר בקרב גברים (42.0%) מאשר בקרב נשים (27.2%). מבין המתנסים במריחואנה, כתשעה אחוזים מהמדגם דיווחו על התנסות עם אסיד/ LSD, 8.8% דיווחו על התנסות באקסטזי ו- 6.4% על התנסות בשימוש בקוקאין/ קראק.

 

 שימוש בחומרים בהקשרים שונים

 

מאפיינים סוציו-דמוגרפים

 

שימוש בחומרים (סיגריות, נרגילה, אלכוהול ומריחואנה) בתדירויות שונות שכיח יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים. עישון נרגילה נמצא שכיח יותר בקרב הסטודנטים הצעירים יותר, ושימוש בסיגריות נמצא שכיח יותר בקרב סטודנטים מבוגרים יותר. שימוש בחומרים שכיח יותר בקרב סטודנטים המתגוררים בקביעות באריאל מאשר בקרב אלו המתגוררים בקביעות באזורים אחרים ביהודה ושומרון או באזורים אחרים בישראל. סטודנטים המתגוררים באריאל מחוץ לקמפוס, מדווחים על השכיחות הגבוהה ביותר של התנסות במריחואנה (45.8%) בפער מובהק ומשמעותי ביחס לשלושת הקבוצות האחרות (במעונות- 22.5%, בבית עם ההורים 26.3%, ובמקום אחר- 25.0%). מדדי ההתנסות והשימוש הקבוע בחומרים השונים שכיחים יותר בקרב רווקים מאשר בקרב נשואים. באופן דומה, סטודנטים שהם הורים מדווחים בשכיחות נמוכה יותר על שימוש בסמים ביחס לסטודנטים שאינם הורים. שכיחות הסטודנטים ממוצא רוסי/ מזרח אירופה המדווחים על התנסות ועישון קבוע של סיגריות, וכן התנסות בשתיית אלכוהול והתנסות ושימוש קבוע במריחואנה היא הגבוהה ביותר מבין שאר הקבוצות האתניות. שכיחות השימוש הקבוע בנרגילה גבוהה יותר בקרב סטודנטים ממוצא ערבי/ דרוזי/ בדואי. סטודנטים שדורגו כדתיים יותר מדווחים בשכיחות נמוכה יותר על התנסות בעישון סיגריות, עישון סיגריות בקביעות, התנסות בעישון נרגילה, התנסות בשתיית אלכוהול, התנסות ושימוש קבוע במריחואנה באופן מובהק ומשמעותי.

 

תפיסות בריאות

 

לסטודנטים המדווחים כי לא חשוב להם להרגיש בכושר טוב יש סיכוי גבוה יותר (1.622) להיות מעשני סיגריות קבועים ביחס לסטודנטים המחזיקים בתפיסה כי חשוב להם להרגיש בכושר טוב. לסטודנטים המחזקים בתפיסה כי לא חשוב להם להרגיש שיש להם הרבה אנרגיה יש סיכוי מעט גבוה יותר (1.433) להיות מעשנים קבועים ביחס לסטודנטים שלא מחזיקים בתפיסה כי חשוב להם להרגיש שיש להם הרבה אנרגיה. לסטודנטים המחזיקים בתפיסה כי לא חשוב להם לשמור על בריאות טובה במהלך השנה כולה ישנם סיכויים גבוהים יותר (1.851, 1.701 ו- 1.734) להיות מעשנים קבועים, או לדווח על שתיית אביסה בחודש האחרון או לדווח על השתכרות לפחות פעם אחת בחודש האחרון מאשר סטודנטים המחזיקים בתפיסה כי חשוב להם לשמור על בריאות טובה במהלך השנה כולה.

 

 

 

אורח חיים בריא

 

נמצא קשר בין פעילות גופנית לעישון נרגילה, התנסות בסיגריות בשתיית אלכוהול ובמריחואנה: שכיחות גבוהה של פעילות גופנית קשורה בשכיחות גבוהה של שימוש והתנסות בחומרים אלו. נמצאו קשרים בין מדדי תזונה שונים לשימוש בחומרים: לסטודנטים המקדישים מעט תשומת לב לדיאטה בריאה סיכוי גבוה יותר באופן מובהק ומשמעותי (1.986, 1.625, 1.621) להיות מעשני נרגילה בקביעות, מעשני סיגריות בקביעות, וכן לדווח על השתכרות בחודש האחרון ביחס לסטודנטים המדווחים על הקדשת תשומת לב רבה לדיאטה בריאה. נמצאו הבדלים משמעותיים ומובהקים בין שימוש בחומרים שונים (התנסות בעישון סיגריות, עישון סיגריות בקביעות, התנסות בעישון נרגילה, עישון נרגילה בקביעות וניסיון בהשתכרות בחודש האחרון) לבין מיעוט בהקדשת תשומת לב לרמת השומן באוכל. קשר משמעותי ביותר נמצא בין מעשני נרגילה בקביעות להקדשת תשומת לב נמוכה לאכילת ירקות טריים בכל יום. לסטודנטים שאינם מקדישים תשומת לב לאכילה בריאה בחוץ סיכוי גבוה יותר באופן מובהק ומשמעותי (2.075, 1.951) להיות מעשני נרגילה בקביעות, מעשני סיגריות בקביעות, וכן לדווח על התנסות בסיגריות. לסטודנטים המקדישים פחות תשומת לב לאכילת חטיפים בריאים במקום סוכריות יש סיכוי גבוה יותר להיות מעשני נרגילה וסיגריות בקביעות ביחס לאלו שלא מדווחים על כך.

 

סימפטומים פסיכו-סומאטיים

 

לא נמצאו קשרים משמעותיים בין קבוצות השימוש בחומרים שונים השונות לסימפטומים הגופניים של כאבי בטן וכאבי ראש. הדיווח על סימפטומים נפשיים של כעס ועצבנות קשורים בקשרים חלשים אך מובהקים להתנסות בעישון סיגריות, התנסות בעישון נרגילה, והשתכרות. עצבנות אף נמצאה מקושרת להתנסות ושימוש קבוע במריחואנה. לסטודנטים שדיווחו על קשיים להירדם פעם בשבוע או יותר ישנו סיכוי של פי 2.5 בקירוב לדווח על השתכרות פעם אחת או יותר בחודש האחרון.

 

התנהגות מינית

 

שימוש קבוע של נרגילה שכיח יותר בקרב סטודנטים שדיווחו על עצמם שאינם הטרוסקסואלים (עם יחס סיכויים של 2.590), כמו כן שתיית אביסה של אלכוהול מדווחת בשכיחות גבוהה יותר בקרבם (יחס סיכויים של 2.494). רוב מדדי שימוש בחומרים (סיגריות, נרגילה, אלכוהול ומריחואנה) שכיחים יותר בקרב סטודנטים שדיווחו על קיום יחסי מין לפני גיל 14 בפעם הראשונה: לסטודנטים שקיימו יחסי מין לפני גיל 14 יש פי 17 בקירוב סיכוי גבוה יותר להתנסות בעישון סיגריות, פי 3 סיכוי גבוה יותר להשתמש קבוע בסיגריות, פי 2.5 סיכוי גבוה יותר להתנסות בנרגילה, כמעט פי 5 סיכוי גבוה יותר לשתות שתיית אביסה, פי 2 להשתכר וכמעט פי 3 סיכוי גבוה יותר להתנסות במריחואנה ביחס לסטודנטים שדיווחו על קיום יחסי מין בגיל מבוגר יותר- 15 ואילך.

 

לימודים

 

למתנסים בחומרים (סיגריות, נרגילה) ולמדווחים על שתיית אביסה יש סיכוי גבוה יותר לדווח גם על רמייה אקדמית. בנוגע לשימוש קבוע במריחואנה נצפתה מגמה הפוכה. לא נמצאו הבדלים מובהקים בין מידת הלחץ מהלימודים או הסיכוי לקבל ממוצע 80 או יותר במבחנים לבין הדיווח על שימוש בחומרים. סטודנטים מעשני סיגריות, מתנסים או קבועים, הראו ציונים נמוכים בשכיחות גבוהה יותר בסמסטר האחרון מאשר ציונים גבוהים.

 

חיפוש ריגושים והעזה

 

נמצא קשר חזק ומשמעותי בין המדדים הקשים של אלכוהול- שתיית אביסה והשתכרות לדיווח על גניבה מחנות, לדיווח על גרימת נזק או סימון רכוש ולדיווח על הרבצה למישהו כיוון שלא אהבו מה שהיה להם להגיד. נמצאו קשרים חזקים ומשמעותיים בין העיסוק בסמים או מכירתם לבין מדדים שונים של עישון סיגריות, שתיית אלכוהול ושימוש במריחואנה. לסטודנטים שדיווחו על מעורבות במכירה של סמים יש סיכויים גבוהים מאוד (7.097, ו- 6.998 בהתאמה) לדווח על שימוש קבוע במריחואנה או אף התנסות בלבד ביחס לאלו שאינם עוסקים או מוכרים בסמים. נמצאו קשרים חזקים ומשמעותיים בין הדיווח על אהבה לעשות דברים "משוגעים" רק בשביל הכיף לרוב סוגי השימוש בחומרים, כאשר הקשר החזק ביותר נמצא לגבי השימוש הקבוע במריחואנה (פי 3.618). נמצאו קשרים חזקים ומשמעותיים בין הדיווח על אהבת מסיבות פרועות וחסרות מעצורים לכל סוגי קבוצות השימוש בחומרים. לסטודנטים שדיווחו על אהבת מסיבות פרועות יש פי 6 בקירוב סיכוי גבוה יותר לדווח על שתיית אביסה בחודש האחרון או על השתכרות ביחס לסטודנטים שלא דיווחו על אהבת מסיבות פרועות וחסרות מעצורים.

 

לסיכום

 

מחקר זה מציג תמונת מצב עדכנית ומקיפה בנוגע לשכיחויות השימוש בחומרים בקרב סטודנטים במרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון והקשרים שיש לשימוש בחומרים לנושאים שונים בחיי הסטודנטים. בהתאם לספרות המוצגת בדו"ח, גם במחקר זה שימוש בחומרים (סיגריות, נרגילה, אלכוהול ומריחואנה) בתדירויות שונות שכיח יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים, בקרב רווקים מאשר בקרב נשואים ובקרב חילוניים מאשר בקרב דתיים.

 

בנוגע לעישון סיגריות הדו"ח מלמד על כך שכמחצית המעשנים הקבועים מעוניינים בהפסקת עישון סיגריות. עישון סיגריות נמצא קשור באופן מובהק ומשמעותי למגדר, לגיל, למקום מגורים, למצב משפחתי, להורות, למוצא אתני, לדת, למימון לימודים ולאחוזי משרה. לשימוש קבוע בסיגריות קשר שלילי לתפיסות חיוביות של בריאות בנוגע לחשיבות הכושר הבריאות והאנרגיה וכן למדדי תזונה חיוביים שונים. הדיווח על קשיים להירדם גבוה יותר בקרב מעשני סיגריות קבועים. מעשני סיגריות מדווחים בשכיחות גבוהה יותר על התנסות מינית בגיל מוקדם יותר, על ציונים נמוכים יותר בלימודים, על מכירה או עיסוק בסמים, ועל התנהגויות של חיפוש ריגושים והעזה ביחס ללא מעשנים.

 

עישון נרגילה נמצא קשור באופן מובהק ומשמעותי למגדר, לגיל, למקום מגורים, למצב משפחתי, להורות ולמוצא אתני. עישון נרגילה נמצא קשור חיובית לפעילות גופנית ושלילית להרגלי תזונה בריאים שונים. עישון נרגילה שכיח יותר גם בקרב סטודנטים שאינם מגדירים את עצמם כהטרוסקסואלים. עישון נרגילה קשור חיובית לחיפוש ריגושים, אהבת מסיבות פרועות וחסרות מעצורים ועשית דברים משוגעים בשביל הכיף.

 

מדדים של שתייה בעייתית של אלכוהול (שתיית אביסה והשתכרות) קשורים באופן מובהק ומשמעותי במגדר, במצב משפחתי ובהורות. סטודנטים בעלי ניסיון בשתיית אביסה ובהשתכרות מראים שכיחות גבוהה יותר של התפיסה כי לא חשוב להם לשמור על בריאות טובה במהלך השנה כולה. ניסיון בהשתכרות קשור בקשיים להירדם. שתיית אביסה שכיחה יותר בקרב המדווחים על כך שאינם הטרוסקסואלים. רמייה באקדמיה, חיפוש ריגושים והעזה גבוהים יותר בקרב סטודנטים המדווחים על שתייה בעייתית של אלכוהול. נמצא קשר חיובי בין התנסות ושימוש קבוע במריחואנה לדיווח על עצבנות, לקיום יחסי מין לפני גיל 14, למכירה או עיסוק בסמים ולהתנהגויות חיפוש ריגושים והעזה.

 

:למחקר המלא
bottom of page