![]() | ![]() |
---|
משמעות היחסים הזוגיים בחייהן של נשים מכורות לסמים, 2012
תקציר
המחקר הנוכחי עוסק במשמעות שנותנות נשים מכורות נקיות לחוויות היחסים הזוגיים, לפני, במהלך ולאחר הניקיון מסמים.
בעשורים האחרונים גדל העיסוק התיאורטי והמחקרי בנשים מכורות, אלא שהמחקר ביחס ליחסים הזוגיים של נשים מכורות הוא מצומצם. רוב העבודה המחקרית בהקשר ליחסים בהתמכרות התמקדה בגברים מכורים ובנשותיהם של גברים מכורים. מטרתו העיקרית של מחקר זה היא לבחון את משמעותם ותפקידם של יחסים אינטימיים זוגיים בחייהן של נשים מכורות נקיות ולתאר את יחסי הגומלין בין יחסים זוגיים לשימוש בסמים ובהמשך לניקיון מסמים.
המחקר מהווה נדבך נוסף בלמידת דינאמיקת ההתמכרות, שורשיה והשלכותיה בקרב נשים מכורות. שיתופן הכן והאמיץ של המרואיינות מקנה התבוננות אותנטית ומעמיקה בעולמן של מכורות נקיות וככך מתאפשרת הבנה רבה יותר של צרכיהן והתכווננות מדוייקת יותר של אנשי טיפול בתחום לעבר צרכים אלה.
המחקר נעשה במתודולוגיה איכותנית והתבסס על גישה פנומנולוגית-הרמנויטית תוך שילוב תובנות מהגישה הפמיניסטית. המחקר כלל ראיונות עומק חצי מובנים שנערכו עם 12 נשים מכורות נקיות בגילאי 22 עד 51, נקיות מסמים בין 3 חודשים ל- 9 שנים. המרואיינות אותרו על ידי פניה למסגרות טיפול בהתמכרויות. הראיונות הוקלטו, תומללו ונותחו על ידי קידודם ליחידות משמעות ועיבוד יחידות אלה לכדי תימות מרכזיות.
בניתוח הראיונות עלו ארבע תימות מרכזיות:
תימה ראשונה- אשליית הכוח והביטחון. תימה זו עוסקת בחיפושן של המרואיינות אחר דמות גברית שתשרה ביטחון ותעניק להן חוויה של כוח. מתוך הראיונות עולה כי חיפוש זה נובע מחוסרים מוקדמים בביטחון והגנה במשפחות המוצא ומתוך תפיסות מגדריות לגבי תפקידי הגבר ביחסים זוגיים. צורך זה בביטחון מקבל ביחסים הזוגיים ביטוי בכוחניות, באלימות ובשתלטנות, וככך משתחזרים היחסים המוכרים למרואיינות מהעבר. הנשים נוכחות לדעת שהשאיפה לחוויה מתקנת לא מתממשת ונוצרת הילכדות ביחסים אלימים ופוגעניים. המרואיינות מתארות את ניסיונן לצאת ממלכוד זה לאחר הניקיון מסמים ואת הקושי לבחור ביחסים שונים מהיחסים המוכרים.
תימה שניה- מקום העצמי בתוך היחסים הזוגיים. תימה זו מתארת את האופן בו מצמצמות המרואיינות את מקומן בתוך היחסים ומתמקדות באחר, בבן הזוג. הן מנסות בכך לחוש משמעות וקיום בעוד שהימצאות לבד נחווית כמאיימת והרסנית. התמקדות בבן הזוג מכסה על חוויות פנימיות שליליות של המרואיינות ביחס לעצמן, חוויות שמקורן בטראומות מהעבר וביחסים מוקדמים. המרואיינות מתארות כמיהה לבן זוג שימלא את חסכיהן ושבאמצעות אהבתו ילמדו לאהוב את עצמן. בפועל הדינאמיקה הזוגית שנוצרת מעצימה את הפגיעה בעצמי ומקומן ביחסים מצטמצם עוד יותר. השימוש בסמים מהווה דרך להימנע ממפגש עם העצמי ופועל כאמצעי לדיכוי כל שאיפה לחוש את העצמי החיובי בקשר. בניקיון מסמים חוות המרואיינות תהליך של בניית העצמי, תוך שהן ולומדות לשמור על עצמי זה ותוך מאמץ לבטאו ביחסים הזוגיים.
תימה שלישית- תימת המיניות. בתימה זו בא לידי ביטוי הבלבול בין יחס של אהבה ובין מיניות. מיניות נתפסת על ידי המרואיינות כדרך העיקרית לבטא אהבה, מחוייבות ונאמנות לבן הזוג. בעבורן יחס מיני מתפרש כביטויי אהבה וכי על מנת לזכות באהבה עליהן למלא את צרכיו המיניים של בן הזוג ללא קשר לרצונן וצרכיהן. לתפיסות אלה שורשים בחוויות טראומטיות מהעבר והן משקפות יחסי ניצול ופגיעה של בני הזוג במרואיינות. יחד עם זאת, המיניות נתפסת ככלי המעניק להן כוח אל מול הגברים. השימוש במיניות כאמצעי להשגת סמים בולט בכניסה של חלק מהמרואיינות לעולם הזנות המעצים את האובייקטיפיקציה. המרואיינות משתפות בקשיים שחוות כיום, בניקיון, ביחס למיניות ובהתמודדות עם הזכרונות הטראומטיים סביב המיניות.
תימה רביעית- תימת הזוגיות ביומיום: ציפיות ותפקידים, פנטזיה והתפכחות. תימה זו מתמקדת בהשתקפות של היחסים הזוגיים ברמה יומיומית מבחינת תפקידים ביחסים ומאפייני התקשורת הזוגית. דרכה ניתן לראות כיצד ההתמכרות לסמים משנה את היחסים, מאפשרת בהתחלה מידה של חיבור, אשלייה של הדדיות ושיתוף ובהמשך הופכת אותם ליחסים הישרדותיים המבוססים על אינטרס כאשר הסמים מהווים את החיבור היחיד בין בני הזוג. בתהליך ההחלמה נפגשות המרואיינות עם דילמות וקונפליקטים זוגיים, אשר בתקופת השימוש נדחקו וטושטשו.
דיון בממצאי המחקר מעלה כי ניתן להבין את חוויות ותפיסות המרואיינות את היחסים הזוגיים על פי שני צירים מרכזיים: הציר הראשון, ציר הזוגיות במאבק עם העבר, מתמקד באופן בו העבר ממשיך להתקיים בחייהן של המרואיינות ומעצב את בחירותיהן ביחסים הן במהלך השימוש בסמים והן לאחר הניקיון. הציר השני, ציר העצמי המגדרי ביחסים, מתמקד בתהליך שעוברות הנשים מבחינת בניית העצמי בתוך יחסים, ממקום של צמצום וביטול למקום של גדילה והתפתחות. ממצאי המחקר מסייעים בהבנה מעמיקה וכוללת של חוויות הנשים בתוך יחסים הן במהלך ההתמכרות הפעילה והן בתהליך ההחלמה. בהתבסס על הממצאים והדיון מובאות השלכות המחקר והצעות למחקר עתידי.