![]() | ![]() |
---|
נוער בישראל: דפוסי שימוש והתייחסות לחומרים ממכרים 2011
תקציר
דוח זה מהווה סיכום של ממצאי מחקר בנוגע לשימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים בקרב בני נוער בישראל בשנת 2011. במחקר נאמדה תפוצת השימוש בחומרים אלו בקרב בני הנוער בישראל תוך הערכת המגמות העיקריות המסתמנות בדפוסי השימוש בסמים. כמו-כן, נבחנה תפיסתם של בני הנוער לגבי השימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים. המחקר בוצע כחלק מהמחקר על בריאותם ורווחתם של בני נוער בישראל, במסגרת תכנית המחקר הרב-לאומי בשיתוף ובחסות ארגון הבריאות העולמי (WHO-HBSC), משרד החינוך, משרד הבריאות והרשות למלחמה בסמים ואלכוהול. במחקר השתתפו 7,483 נבדקים, מכתות ו', ח', י', יא' ו-יב', מהמגזר היהודי ומהמגזר הערבי. להלן יוצגו ממצאים מרכזיים ונבחרים מן הדו"ח:
עישון:
בחלק זה נשאלו שאלות בנוגע לעישון סיגריות ונרגילה. בהשוואה לאורך השנים, מוצגת מגמה של ירידה בשיעורי ההתנסות בעישון סיגריות. כ-19% מהתלמידים בשנת 2011 על התנסות אי פעם בעישון סיגריות, נתון ממשיך המעיד על המשך מגמת הירידה העקבית במדד זה משנת 1998 (אז דווח על כ-34%). יחד עם זאת, לאורך השנים האחרונות חלה עלייה בשיעור המעשנים סיגריות לפחות פעם בשבוע, מכ-9% בשנת 2006 לכ-14% בשנת 2011. בהשוואה למדינות העולם, התלמידים הישראליים בכיתות י' מדורגים במקום ה-9 מתוך 36 במדד העישון לפחות פעם בשבוע, עם כ-13%. גם במדד ההתנסות אי פעם בעישון נרגילה לפחות פעם בשבוע נצפתה ירידה לאורך השנים, מכ- 38% בשנת 2002 לכ-21% בשנת 2011.
אלכוהול:
בחלק זה נשאלו שאלות בנוגע לשתיית אלכוהול, שתייה מופרזת של אלכוהול (שתיית אביסה) והתנסות בשכרות. הממצאים מצביעים על ירידה עקבית בשתיית אלכוהול לפחות פעם בחודש לאורך השנים, בעיקר בקרב כיתות ו' ו-ח', ועל פער של כ-10% בין השנים 1998- 2011. בקרב כיתות י' לא נמצא פער במדד זה בהשוואה בין שנת 2006 לשנת 2011, ונראה כי השיעור עומד על כ-28%. בנוסף, נמצא שקיימת שונות בסוג המשקה האלכוהולי הפופולארי בין הגילאים: בקרב תלמידי כיתות ו' ו-ח' המשקה הפופולארי לשתייה הוא יין, תלמידי כיתות י' מעדיפים לשתות בירה, והמשקאות הפופולאריים בקרב תלמידי כיתות יא' ו-יב' הם משקאות חריפים כגון וודקה, עראק וויסקי.
הממצאים מראים ששתייה מופרזת של אלכוהול (5 מנות או יותר תוך שעות ספורות, לפחות אחת לחודש) מיוצגת על ידי שיעור של כ-12.5% מהתלמידים (לעומת כ-14% בשנת 2006). שיעור ההתנסות בשכרות עלה בהדרגה עם השנים, משנת 1998 ועד ל-2006, אולם בשנת 2011 נשברה המגמה וירדה מכ-20% לכ-14%. בכיתות י' בלבד, נצפתה ירידה עקבית לאורך השנים בשיעור ההתנסות בשכרות אי פעם, מכ- 29% בשנת 1998 לכ- 25% בשנת 2011. בהשוואה למדינות העולם במדד ההשתכרות לפחות פעם אחת, התלמידים הישראליים (כתות ו,ח' וי') מדורגים יחסית במקום השלישי, עם שיעור של כ-13%.שיעור המדווחים על נסיעה ברכב הנהוג על ידי נהג ששתה אלכוהול, במהלך החודש האחרון, עומד על 7.6%.
סמים:
חלק זה דן בצריכת חשיש/מריחואנה (גראס), אקסטזי, LSD וחומרים אחרים, תוך בחינת שכיחות הפעולה. הממצאים מראים שהשימוש הנפוץ ביותר של חומרים ממכרים בקרב תלמידים הינו הרחת חומרים נדיפים. קיימת שונות בדפוסי השימוש בין המינים. פרט לכדורי מרץ, כדורי הרזייה, כדורי שינה וגלולות הרגעה ללא מרשם רופא, בשאר החומרים הממכרים נרשם אחוז גבוה יותר בקרב הבנים מאשר בקרב הבנות. בדירוג הבינלאומי במדד עישון חשיש/מריחואנה/ קנביס לפחות פעם אחת ב-30 הימים האחרונים, התלמידים הישראלים בגיל 15 מדורגים באופן יחסי במרכז, וזאת במקום ה-17 מתוך 36, עם שיעור של כ-5.5%. לאחר גלולות ללא מרשם רופא וחשיש ומריחואנה, הסמים השמישים ביותר בקרב כיתות יא'- יב' הינם סמי הפיצוציות. 3.5% מקרב כיתות אלו משתמשים בסמי פיצוציות, וכן כ- 5% מקרב כיתות י' משתמשים בחגיגת. שכיחות השימוש באקסטזי ו-LSD עומדת על כ-2% בשנת 2011, בדומה לדיווח בשנים הקודמות. שיעור זה דומה לשיעורי השימוש באופיום, הירואין, קוק פרסי, קראק וקוקאין, עשר עומדים על כ-3%.
שימוש בקרב חברים:
בכל המדדים שנבחנו, נמצא פער בין אחוז התלמידים המדווחים על שימוש בחומרים בקרב חברים, לבין אחוז התלמידים המדווחים על שימוש עצמי. כמו כן, בכל המדדים נמצא שהתלמידים סבורים שיותר תלמידים משתמשים בחומרים אלו מאשר אחוז המשתמשים בפועל. לראיה, תלמידים בכתות יא' ו-יב' סבורים שכ- 17% מחבריהם משתמשים במריחואנה או חשיש, בעוד שרק כ- 5% מדווחים על שימוש בסמים אלו. התלמידים בכל המגזרים סבורים כי אלו הסמים השמישים ביותר בקרב חבריהם. בנוסף, תלמידים בכיתות אלו סוברים שכ-12% מחבריהם משתמשים בסמי פיצוציות, בעוד שבפועל רק 3.5% משתמשים בסמים אלו.
ידע בנושא רכישה:
חשיש, מריחואנה וסמי פיצוציות הם הסמים שהידע בנוגע לרכישתם נמצא בשכיחות הגבוהה ביותר (כ-9% מהתלמידים מעידים שהם יודעים היכן לרכוש סמים אלו). כ- 5.5% יודעים היכן לרכוש אקסטזי ו- LSD וכדורי מרץ. בכל המדדים ניתן לראות כי ידע בנוגע לרכישה הוא גבוה יותר בקרב בנים מאשר בקרב בנות. בנוסף, בכל המדדים ניתן לראות כי אחוז המשתמשים נמוך מאחוז התלמידים היודעים היכן לרכוש את החומרים ושאחוז בעלי הנגישות לחומרים אלו אף גבוה יותר.
תפיסות סיכון:
במדד אשר בחן את תפיסת הסיכון בעישון סיגריות בקרב בני נוער, נמצא שכ- 61% מהם סבורים כי קיים סיכון גבוה למדי או גבוה מאוד, וכ-70% מהתלמידים יסרבו לעשן סיגריות במידה וחבריהם יציעו להם זאת. לעומת זאת, כ- 14% העידו שיסכימו לעשן סיגריה במידה וחבריהם יציעו להם.
בנוגע לשתיית אלכוהול, נמצא שכ-23% מהתלמידים סבורים שקיים סיכון נמוך או שלא קיים סיכון בכלל בשתיית אלכוהול, זאת לצד כ-12% שסבורים כך בנוגע לשתיית אלכוהול בזמן הריון. עם זאת, כחמישית מכלל המשיבים ישתו אלכוהול במידה וחבריהם יציעו להם זאת.
באשר לסיכון שכרוך בעישון מריחואנה או חשיש, נמצא שכ-77% מהתלמידים סבורים שעישון חומרים אלו מסוכן למדי או מסוכן מאוד, ושכ-91% מהתלמידים יסרבו להשתמש בחומרים אלו במידה וחבריהם יציעו להם זאת. לצד זאת, כ-4% מהתלמידים מעידים שיסכימו להשתמש במריחואנה או בחשיש, וכ-5% מעידים שייתכן ויסכימו.
מרבית התלמידים (כ-96%) העידו שיסרבו להשתמש באקסטזי, ב-LSD או בכל סם אחר במידה וחבריהם יציעו להם זאת. כמו כן, מעל למחצית מהתלמידים (כ-65%) דיווחו שהם סבורים כי במידה שחבריהם ידעו שהם משתמשים בסמים בקביעות, חבריהם ימשיכו להיות בקשר עמם